top of page

Blåskatarr och prostatit

Tusentals kvinnor och män plågas av blåskatarr. Prostatit kallas det ofta på män, som även får besvär av prostatakörteln. 

Eftersom läkaren har lärt sig att kylan inte orsakar förkylningar eller blåskatarr, kan han inte förklara dessa sjukdomstillstånden på ett sätt som skulle leda till ett bot.

Så länge som man letar efter bakterier och virus överallt är man blind på fakta. Söker man på blåskatarr på nätet, får man åtskilliga berättelser om hur man blivit kall av att sitta ute och direkt har man fått besvär. Eller att man haft dåligt med kläder på sig och har blivit förkyld. Eftersom man inte känner till mekanismen bakom, försöker man  med bakterier och virus.

 

Nu är det inte så att bakteriehalten skulle öka blixtsnabbt om man satte sig på busshållplatsen.  I urinblåsan är det mörkt och bakterierna ser inte var du sitter, dessutom är deras förökning begränsad till en fördubbling var tjugonde minut, ej noll till hundratusen på fem minuter.

 

Hundratusen bakterier per milliliter brukar vara nedre gränsen för urinvägsinfektionen. Blåskatarrpatienter brukar sällan ha mycket bakterier, eftersom de kissar en gång i kvarten. Omvänt har 40% av patienter på sjukhem bakterier i urinen, men sällan ont, och kissar bara få gånger / dag.

Då jag var ung, 17 år, ville jag vara som andra killar. Vi hade ju gymnastiktimmar i skolan och ingen ville visa att man hade långkalsonger.

Det kunde vara 25 minusgrader i Finland  på vintern, så man skulle behövt dubbla långkalsonger på sig för att inte frysa.

Det gick som det gick. Jag hade blåskatarr, ont för jämnan, och det hjälpte inte hur ofta man kissade. Till läkaren gick man inte!

Jag lärde mig dock efter några år att om jag hade varma strumpor och varma skor och byxor, så hade jag mindre ont. Senare lärde jag mig att utnyttja en värmefläkt. Värmde jag fotsulorna försvann smärtan.  Jag lärde mig att gå med varma stövlar  tidigare på hösten och senare på våren. 

Efter fem år hade jag lärt mig att hålla blåskatarren borta.

Även efteråt har jag ibland känt de första symtomen på blåskatarr. Då brukar jag genast se till att fötterna blir varma, och besvären försvinner.

Jag visste dock inte mekanismen bakom. Den lärde jag mig som färdig sjuksköterska då jag läst om blodcirkulationen och blodtrycket.  

Visserligen fanns det inget i läroböckerna om att trycket varierade i kroppen och var beroende av kroppsläget. Det finns det inte fortfarande. Är det ingen som känner till något som mina elever fick kolla: de fick mäta blodtrycksvariationer i armar och ben, och alla var lika förvånade.

Jag själv blev väldigt förvånad då en erfaren läkare mätte arm-ankel-index, blodtrycket i armen och ena ankeln. Undersökningen ska göras i liggande ställning, för att se hur mycket lägre trycket är i foten pga dåliga blodkärl. Doktorn gjorde undersökningen med patienten sittande i rullstol, vilket gav ett ankeltryck som var högre än trycket vid hjärthöjden, beroende av att ankeln var mycket längre ner. Doktorn visste inte att nivåskillnaden höjde trycket. Hennes förklaring till till det höga trycket  i fötter var: "Det beror på demensen!"  

Och jag som har missat diagnosen fotdemens trots att jag jobbat många år med dementa! Eller hade doktorn missat något i sin utbildning?

Du som har blåskatarr: Gör som jag! Se till att dina fötter och ben är varma.

Har du akut ont, värm under fotsulorna!  Effekten förstärks om du samtidigt  kyler ner underlivsområdet. Ha inte så många filtar och mycket värme då du sover, men se till att du har varma yllestrumpor på fötterna.

Du kanske har haft besvären i många år? Du får ha lite tålamod och följa mina råd tills du är bra igen. Lycka till!

bottom of page