top of page

En fastekur gör dig yngre!

Tillhör du dem som gillar mat? Det gör jag, även om jag inte ätit kött på över femtio år.  Jag har minskat min vikt flera gånger genom att fasta bort 15-20 kilo. Det brukar ta en månad eller så. Längsta tiden jag fastat är femtio dagar. Vanligtvis dricker jag juice av frukt eller grönsaker, men även vatten som man kokt grönsaker i, kalorifattiga multivitamindrinkar, kanske te, eller bara vatten.

Vanligtvis får man huvudvärk de första två- tre dagarna, för man har plötsligt  ett överskott av vätska. Jag har dock lärt mig att om man inte dricker första dagen, och sparsamt dag två, då mår man mycket bättre. Efter tre- fyra dagar har man vant sig vid fastandet, och om man inte utsätter sig för matdoft eller kakrecept, känner man inte någon hunger längre. Man skall hålla sig sysselsatt hela tiden, så märker man knappt att man fastar.

Det finns dock risk för lågt blodsocker i början av fastan, så man får vara observant på det några dagar.

Tidigare har jag jobbat fullt under fastekuren, nu behöver jag inte göra det som pensionär, utan kan ta det lite lugnare.

Faktum är att jag fastar nu. Jag åt senast 31/12 -16, Då vägde jag 107 kilo, på tok för mycket! Blodtrycket var 130/85 på  nyårsdagen.

I dag är 5/1 -17, så nu är den femte fastedagen. Eftersom jag knappt drack något  de första två dagarna, har jag sluppit huvudvärken. Jag har gjort mina dagliga sysslor som normalt, men jag har inte slitit precis. I går tog jag ett par kilometers promenad på stan, annars har jag  kört lite bil, och skrivit på internet.

Mitt blodsocker var 5,8 mmol den tredje fastedagen, vilket tyder på att min kropp ger mig det sockret som jag behöver. Jag behöver inte längre tänka på sockerbrist. Jag mår bra, som man brukar göra under en längre fasta. Man är inte så lättirriterad, man känner sig pigg på dagarna, och sover bättre på natten.

Eftersom man inte producerar en massa värme genom förbränning, får man lätt känsla av kyla nu på vintern. Det är viktigt att tänka på att benen behöver mest värme, så man inte bara tar på sig ylletröjor. Ofta har jag bara en T-skjorta på mig inomhus. Kylan ökar energibehovet, och man borde magra snabbare.

Varje kilo jag förlorar betyder att jag blir av med gamla reserver. Visst, jag kanske går upp igen efter fastan   -det brukar man göra-  men då är det nytt kött. Detta betyder att jag blir yngre.

Jag skriver detta i form av daganteckningar. Det kan ju vara intressant att följa med. 

13/1 -17   Idag har det 13 dagar sedan jag började fastekuren. Jag har aldrig tidigare fastat utan att ha mitt arbete att gå till, så detta känns lyxigt. Visst, jag gör vardagssysslorna som vanligt, jag ligger inte i sängen på dagarna, men jag har inte så mycket "måste" att göra.

I går och förgår snöade det tio cm och det gav lite jobb, även om jag använde bilen för att platta till snön på vår 70-meters sidoväg.

Idag morse var jag i stan och handlade, och nu skriver jag lite.

Det har gått bra att fasta. Jag glömmer att jag inte äter, det känns som vanligt, utom att jag känner mig pigg mentalt. Ofta på natten funderar jag på nya saker som jag vill skriva om så fort morgonen kommer. När jag sover, sover jag bra, men jag vaknar sedan pigg och funderar i väntan på morgonen.

Senaste dagarna har det känts som om huden i ansiktet stramar lite åt. Jag gissar att det är pga. att jag inte fått i mig en minsta smula äggvita under kuren. Jag hoppas att kroppen tar tillvara alla onödiga äggviterester som finns i kroppen i 65-års ålder: i hjärnan kan det kan till exempel finnas plack, som efter många år skulle kunna leda till demens, och det vill jag inte ha!

Många tror att man förstör sina muskler genom att inte få i sig äggvita under fastan. Det stämmer ej! Jag minns när jag för tjugo år sedan fastade en månad. Sista dagen gick jag till gymnastiksalen och använde alla verktyg för att flytta så mycket vikter som möjligt: med benen tryckte ifrån 150 kgx30, drog med armar, lyfte vikter, till den totala summan av 8 ton, allt detta inom fem minuter. Det gör minst 25 kg varje sekund! Visserligen var jag kanske lite starkare då. 

Kroppen tar tillvara de äggviteämnen som tidigare bara varit avfall i kroppen. Man renas!

Jag har hittills druckit mestadels saft med ytterst låg kalorimängd: 2 kcal /dl. Jag hade från början tänkt dricka grönsaksjuice också, men sedan tänkte jag kolla om helt saltfri fasta går lika bra. Ingen salt hittills. En gång kokade jag några kålblad och drack kokvattnet, utan salt.

Jag har druckit tre liter juice också sammanlagt  hittills. Idag köpte jag lättsaft, med 30kcal/dl.

Jag tänker dricka en liter av den om dan.

Mitt blodtryck har förvånat mig. Jag har normalt lågt blodtryck, ibland bara 110/70. Nu har jag haft högre tryck, ända upp till 160/120. Samtidigt känner jag mig full av energi. Är det kanske kroppens sätt att kompensera mindre blodvolym då jag inte ätit salt.

På morgonen har jag mätt värden 130/90, 140/100.  Spännande att se vad detta leder till.

Jag mår bra.

Vikten då: Jag vägde 107  när jag började. I morse var jag 96,5 kg. 

Jag tror inte att jag minskar i samma takt hela tiden, det brukar gå trögare ju längre tiden går.

En sak som hjälper till är att jag utsätter mig för kyla,  på natten har vi runt femton grader i sovrummet. Kroppen vill ju ha 37, så den förbränner mera fett.

Jag skrev på annat ställe om dålig andedräkt. Denna kur bevisar att vad jag skrev är sant. Jag luktar inte annorlunda bara för att jag fastar. Annars brukar man stinka ur munnen under fastan, när det uppstår beläggning på tungan och man dödar mjölksyrabakterierna, så tungan blir en kyrkogård.

Man har försökt förklara fenomenet genom att påstå att kroppens gifter utsöndras genom tungan under fastan. Det skulle vara opraktiskt: vem vill hänga med tungan ute och låta gifterna rinna ur!

Alla sväljer väl ner det som lossnar från tungan, och då har man ju gifterna kvar.

20/1 -17    Idag fyller jag 66 år. Jag tänker fira med att välja juice i stället för lågkalorisaft, som jag gjort mestadels hittills. Under dessa tjugo dagar har jag levt med cirka 200 kcal/dag, vilket har gjort att min vikt i morse var 94,5 kg, alltså är jag tolv kilo lättare.  Man känner skillnaden. Om det vore lite bättre väder, skulle jag kunnat jobba utomhus med något, men allting är vått.

Jag har inte fått i mig ett enda gram äggvita. Jag tror att folk inte blir yngre genom bantning för att de proppar i sig proteindrinkar. Låt kroppen  i stället utnyttja sina egna äggviteämnen som annars är bara belastning!

Jag har inte ätit salt under denna tid. Jag känner inget behov av det.

Jag är lite fascinerad av mitt blodtryck. På morgonen vid uppvaknandet har jag bara 110/80, men jag behöver bara komma igång så stiger trycket snabbt allt efter behov, till 120/90 eller 130/100. Skillnaden mellan övre och nedre tryck är liten, bara runt 30 mm/hg, vilket skvallrar om att mina blodkärl är mycket elastiska. Jag minns att jag som tjugoåring hade 120/70, så mina blodkärl är i bättre skick nu än innan. 

Vid fasta brukar skillnaden mellan värden minska, det nedre värdet stiger, det övre sjunker, eftersom blodkärlen blir i bättre skick.

De som påstår att högt nedre tryck är farligt har inte förstått hur trycket fungerar. Nedre trycket skall vara nära det övre. Det övre trycket får inte stiga för mycket. Stor skillnad mellan trycken skvallrar om stela förkalkade blodkärl.

Eftersom jag håller mig med så lite kalorier, känner jag inte hunger. Man får öka kalorimängden till minst femhundra, så får man mera hungerkänslor.

1/2 -17 Idag är det redan februari och jag har inte ätit en enda måltid i år.  I går var min 31. fastedag, och då hade jag nått mitt mål att fasta en månad. Jag började i går att vänja mig vid fast mat igen. Jag åt en liten brödskiva utan pålägg, och smakade lite på vegetariska biffar som jag gjort. Det kan ha blivit hundra kalorier, så det gjorde inte så mycket.

Under denna kur levde jag av cirka 200 kcal/dag, alltså långt under svältgränsen, ingen äggvita, knappt någon salt. Jag har fungerat normalt, gjort alla sysslor som jag brukar, har inte haft huvudvärk, eller andra problem.  Någon gång när jag varit nerböjd, har jag känt lite yrsel, men den har försvunnit inom någon sekund.

Jag känner mig inte svag. I går jobbade jag lite med att klippa grenar från buskar, idag känner jag mig sugen på nya sysslor.

Mitt blodtryck var i morse 125/85.

Jag är nöjd med kuren. Samtidigt vet jag att man går väldigt snart upp om man inte håller igen med maten.

Det känns riktigt skönt att ha sluppit 15 kg fett på denna korta tid.

bottom of page