top of page

Vad gör vi för våra tänder egentligen?

Alla vill ha fina tänder. Det vill jag också ha. Och jag är nöjd med mina tänder även om de inte sitter helt perfekt. Huvudsaken är att de är friska.

Det kunde ha varit helt annorlunda. Under tonåren i Finland hade jag inte fri tandvård och pengar hade vi inte mycket av i min familj.

Jag fick en massa hål i mina tänder. Jag var väl 21 år då jag äntligen kunde komma till tandläkaren och få mina tänder lagade.

Som barn brydde jag inte så värst om tandvård. Visst borstade jag väl tänder då och då, mest för att inte avvika från andra. Då jag var 17 år blev det plötsligt viktigt att vara fräsch i munnen, det fanns ju en del snygga tjejer i klassen. Jag började borsta tänderna morgon och kväll, tandkräm blev viktig för mig.

Plötsligt lade jag märke till något som jag inte tänkt på tidigare: mina tänder började lukta. Speciellt på morgonen innan man borstat kände man den där ruttna lukten som jag aldrig lagt märke till tidigare.

Dessutom började jag få tandsten. Jag tror att tandstenen bidrog till att jag fick flera hål. Då jag flera år senare besökte tandläkare, frågade jag honom om tandstenen, fick jag inget svar varför den bildades. Om dålig andedräkt ville jag inte fråga; tandläkarens andning luktade värre än min.

Jag minns inte exakt vilket år, någon gång i början av åttiotalet tror jag att det var, jag hörde på TV-nyheterna, att tandkrämer orsakar tandlossning.

Jag kanske var den enda som reagerade: jag slutade med tandkräm och började borsta bara med vatten.

Det dröjde inte länge innan jag märkte att den dåliga morgonlukten hade försvunnit. Mina tänder luktade  varken på morgon eller kväll.  Så småningom lade jag märke till att även tandstenen hade försvunnit.

Under dessa tre årtionden som gått sedan dess har jag haft fyra-fem tandläkarbesök. En lagning lossnade två gånger, en visdomstand behövde tas bort, och nåt besök har jag gjort för säkerhets skull. Kostnad kanske fem tusen kronor totalt.

För ett år sedan tyckte jag att det var dags att kolla mina tänder. Jag fick tid till en tandläkare som lagat en tand tio år tidigare.

Han tyckte att jag skulle läxas upp eftersom jag inte kommit regelbundet.

 

Efter fem minuters föreläsning om vikten av regelbundna besök togs röntgenplåtar om mina tänder.  Nu var doktorn så förvånad att han bad systern också titta på plåtarna.  "Titta", sa han " det finns inga nya hål, det finns inte tandsten, ingen tandköttsinflammation, tänderna är i prima skick!"

Tandsköterskan skrapade lite för syns skull: "Du har skött dina tänder bra!"

"Törs jag avslöja att jag inte använder någon tandkräm, bara vatten", sa jag!

"Det viktiga är borstandet regelbundet", sa hon.

Jag ville inte förstöra något så jag berättade inget om att jag bara borstar några gånger per vecka när jag vill att mina tänder ser fina ut. Om man inte borstar överhuvudtaget, blir det gärna en gul hinna och det vill inte jag ha.

Att mina tänder inte luktar, har gett mig en säkerhet i kontakt med andra. Alla vill väl kramas och pussas, men tyvärr är det så att många är livrädda: "Tänk om man märker att mina tänder luktar!" Man håller ett avstånd som är ett mått på osäkerheten. Ju finare samhälle, desto mera problem.

Vi känner till samhällen där man kysser varandra vid varje möte. Annat som är typiskt för dessa människor, är att de ofta är utanför vårt rena hygieniska samhälle. Här skulle det inte fungera, för man tycker inte om varandras andedräkt.

bottom of page