top of page

Eftersom en frisk mun innehåller mjölksyrabakterier, kommer dessa att bilda lagom mycket syra i munnen, så att tandsten löses upp.  Man skall inte hålla på och polera tänder så mycket att tandemaljen skadas. Låt bakterierna sköta din munhygien. Borsta med vatten vid behov, och du kan ha friska tänder hela  livet!

Några år sedan hade vi en något dement kvinna på vår avdelning. Hon var mån om sitt utseende, och skötte sin munhygien perfekt. Ändå luktade hennes andning ruttet.

Jag såg att hennes tandkräm höll på att ta slut. Jag gick till en hälsokostaffär och köpte Veleda-tandkräm. Jag slängde hennes gamla tub och ersatte den med denna snällare variant.

Efter nån vecka hade lukten försvunnit. Personalen berättade att enligt sonen hade mammans andning luktat så länge han kunde minnas, i årtionden.

En gång hade jag föreläsningar för personal. Jag passade på att berätta om tandkrämers innehåll. Då sade en dam i trettioårs ålder:  "Jag använder inte tandkräm. Och jag har inte tandsten!

Det var skönt att höra att det fanns flera än jag som lärt sig detta.

Jag har flera gånger gått till tandläkare med personer som inte haft tandvård eller använt tandkräm i sitt hemland. Jag har sett att de har tänder med stora hål, och tänder som är helt friska, men jag har aldrig hört tandläkaren nämna ordet tandlossning eller ordet tandköttsinflammation. Sånt har inte förekommit!

Hålen kommer antagligen av ovanan att ta 6-7 sockerbitar till kaffet, samt av all godis som man köper till barnen.

bottom of page