top of page

Svullna ben

Många äldre människor har svullna ben. De har kanske fått diagnosen högersidig hjärtsvikt, som är en omöjlighet. Du har ju svullnad varje dag. På kvällen är benen som stockar, på natten minskar svullnaden, men man kan få andningsproblem då vätskan kommer bort från fötterna.

Läs igen det jag skrev om blodtrycket. Det är viktigt för rätt förståelse av mekanismen bakom!!

Som du ser, är trycket i fötterna mycket högt när man står, och även högt när man sitter. Detta tryck gör att venerna vidgas  och venklaffarna börjar läcka bakåt. Normalt fungerar klaffarna ihop med musklerna som en pump när man rör på benen. Sitter man stilla, fungerar inte den här mekanismen.

När benen inte rörs, kommer trycket att pressa ut blodplasma ur blodbanan, och det uppstår svullnad, speciellt på fotryggen och i vaden. Vill det sig riktigt illa, kommer skinnet att lossna från underlaget, och det bildas stora blåsor. 

Vid blåsor säger doktorn kanske att man skall avlasta hälen. Problemet är bara att trycket kommer inifrån. Att minska det trycket betyder att fötterna skall komma högre upp. Att sätta en skummplastring under hälen hjälper inte mot blåsor när de redan uppstått.  Däremot kan man göra några snitt i blåsan och lägga en massa vadd ovanpå, så försvinner trycket och vätskan sugs upp. Blåsan kan inte växa om vätskan rinner rakt igenom.

Detta gäller alla blåsor: Vill man stoppa tillväxten redan när blåsor syns första gången, gör man bara några halvcentimeters snitt i blåsor, så blir de aldrig stora. Det är bättre än att de blir fem centimeter och spricker av sig självt. Se bara till att hålla torrt i området, skinnet tål lika lite vätska som dina skinnhandskar!

bottom of page