top of page

Under Sovjetunionens tid var det  fattigt i ryska Karelen, men baslivsmedel fanns tillgängliga, eftersom man delade på det man odlade på kolchoserna.

När systemet havererade helt, tog några till sig allt de kunde, medan andra blev utan.  Pensionerna är fortfarande så låga att pengar räcker bara en vecka, sedan får man hungra.

Därför har många i i Karelen det ännu fattigare nu.

Det har inte funnits mediciner, även om man skulle ha råd att gå till doktorn.

Därför är det få som får astma- eller allergimediciner där.

Och de behövs inte heller!

"Risken för att ha genetisk disposition för allergi är fyra gånger högre hos barn och 2,4 gånger högre för mammor i Finland än i Ryssland. Länderna har även stora skillnader vad gäller förekomsten av allergisk sjukdom (astma, allergisk rinit, atopiskt eksem). Finland har signifikant mer allergisk sjukdom än Ryssland.

Förekomsten av allergisk sjukdom var väsentligen högre hos finska barn och mammor än hos ryska. Finska barn hade mer allergi än deras mammor medan ryska barn hade mindre allergier än deras mammor.

Dessa resultat pekar på att den "allergiska epidemin" fortfarande pågår i finska delen medan den knappt har startat i ryska Karelen."

©2007-03-18 Zvi Wirschubsky
ref: http://www.nymedicin.com/news/2007/03/18/Vart-immunsystem-har-inte-adapterat-sig-till-forandringar.html

"Allergiska epidemin" har knappt startat i ryska Karelen, stod det i texten.

Tänk om den aldrig startade!

Situationen var samma i flera länder bakom järnridån, och t.ex. Albanien har klarat sig bra till våra dagar. Albanien är kanske Europas fattigaste land.

Västvärlden vill föra sina produkter till östländerna och förvandla deras länder till lika sjuka som de själva har blivit.

När jag var ung i Finland på sextiotalet, gick jag i en skola med 150 elever. Jag kan inte påminna mig om att det skulle funnits flera än en pojke med besvär med andning och huden, men han var en albino, född utan pigment.

Vi åt alla i samma matsal samma mat, ingen hade specialkost.

Nu, femtio år senare, har var och varannan något problem med mat, pollen, katt, andning, m.m.

I Karelen däremot är barnen ännu mindre allergiska än deras föräldrar, trots att de fått det fattigare.

Skall vi försöka lösa  mysteriet! Egentligen är svaret tydligt, men man vill inte se det.

bottom of page