top of page

Allergisk reaktion

Jag var på besök i Rumänien 2013 på vintern i romernas by i Buzau.

Det var kallt, så från nästan varje skorsten kom det tjock svart rök, för man eldade med bildäck och annat gummi, eller med asfalt som man grävt upp nånstans.

Jag besökte ett hundratal familjer, med massor av barn. Ändå hittade jag ingen som skulle kämpat att få luft, eller tagit spray mot astma.

Jag mötte inte heller någon som inte skulle ätit vad som bjöds, ingen pratade om matallergi.

Alla vuxna rökte, så om det funnits någon äldre med andningsbesvär, så hade det sannolikt handlat om KOL, ej om astma.

Sådana mediciner som skall minska histaminproduktionen får kroppen att reagera mot denna dämpning och kämpa för fullt att öka produktionen i stället, vilket ger ökade allergiska reaktioner, t.ex. mera hösnuva, röda ögon, klåda, nysningar, eksem.

Om man tidigare fick en lindrig reaktion av katten, får man efter medicineringen akta sig, för katten framkallar plötsligt jätteproblem.

Tidigare hade man lite hösnuva, nu kan man inte vistas ute överhuvudtaget.

I min ungdom hörde jag nämnas ordet hösnuva, men jag mötte aldrig någon med några större problem.

Många äter antihistaminer utan att veta det. Mamman kanske mår illa under havandeskapet och tar Amosyt mot detta. Barnet är oroligt och får Lergigan.

Man har lite ont av pollen, och går genast till doktorn och får Cetirizin eller Clarityl. Lite klåda? Ta Tavegyl!  Det finns flera antihistaminpreparat.

Nu är det ju inte hopplöst om man råkat gå i antihistaminfällan. Det finns något som kallas för hyposensibilisering: Man ger lite av det ämnet man är överkänslig för, och så på något år har man vant kroppen med ämnet.

Hade det inte varit bättre att tåla lite hösnuva och vänta tills kroppen vant sig vid pollen?

Om du vill vänja dig vid pollen, ta sju sorters blommor och lite annat pollen och placera under din kudde och utsätt dig för pollen. Reaktionen kommer att avta.

En bekant till mig, en kille, hade mycket problem med astma och allergi, tålde inte katter eller gräs. Flera gånger fick man ila iväg med honom då han var på besök och fick astmabesvär.

Han blev kär i en flicka, som hade katter.  Då de flyttade ihop ville flickan ha kattmamman med sig. Efter ett tag fick den ungar så det sprang fyra katter runt i deras hushåll. De till och med sov i deras säng. Hans kattallergi hade försvunnit då han utsatte sig för katter!

bottom of page