top of page

Magsår och Helicobacter pylori

För närmare trettio år sedan kom någon forskare till den slutsatsen att magsåret måste bero på en bakterie med namnet Helicobacter pylori.  Det visade sig nämligen att man alltid hittade den bakterien vid magsår. Namnet pylorus syftar till den delen av tarmen som är kopplad till magsäcken. Eftersom den bakterien finns intill magsäcken , är det kanske inte så konstigt att den även kan komma in i magen ibland.

Redan då jag hörde om teorin första gången tänkte jag hur man skall tolka vissa kända fakta i framtiden.

Vi har ju alltid hört hur jäktade människor riskerar att få magsår. En chef på en firma kan få¨magsår om firman går dåligt, anställda får magsår när de får sparken. Samma sak om man hamnar i skilsmässa.

Skall vi även ta det vi vet om maten. Starka kryddor, ketchup, senap, mycket salt, starkt kaffe, heta drycker, värktabletter med salicylsyra, alla dessa kan ge magsår.

Tar man det lugnt, oroar inte i onödan, äter hälsosam mat, undviker starka kryddor och heta drycker, har man en mycket liten risk att få magsår.

Beror det på att Helicobacter pylori kollar vad vi äter, hur det ser ut i vårt arbete, i kamratkrets, i familjen med mera? Har den bakterien överhuvudtaget förstånd att välja rätt tillfälle?

Skall vi tänka på alternativet: Helicobacter finns hos de flesta. Den är vanlig hos personer med gastrit, inte pga att den skulle orsaka magkatarr, utan för att färskt blod ger bakterien bättre levnadsmöjligheter. När man har fått ett magsår av andra orsaker, kommer helicobakterier och passar på att njuta av färskt blod. När såret läks, blir det svårt för bakterier att leva i magens saltsyra, så de försvinner. De är som gäster som njuter av vad som bjuds, utan att stöka till. De orsakar inte såret, de är följden av att man skaffat sig ett magsår.

Vore det inte vettigare att lära folk att sköta sin hälsa än att jaga bakterier?

Visst, när man har en kur mot magsår med Omeprazol som hämmar saltsyraproduktionen, med syraneutraliserande Novalucol, och med antibiotika som får en att tappa matlusten, så försvinner Helicobakterier, om såret läks. Läks såret inte, kommer helicobakterier tillbaka, och de får skulden:

"Eradikeringen misslyckades, vi lyckades inte få bort bakterien"

Strunt i bakterien, och koncentrera på saker som är orsaken till magsåret.

Det är ju allmänt känt att bekymmer och arga tankar ökar saltsyraproduktionen. Tänk också att när du har bråttom med morgonkaffet, och sväljer ner det när det är 70 gradigt, kommer dina magslemhinnor att få problem. Hur kan magen behålla något som får äggvitan att stelna. Steken är ibland 70 grader när den bedöms som färdiglagad. Din mage är ingen stek.

Att man tillför mycket salt till saltsyran kanske inte heller är så bra.

Ta och drick filmjölk eller yoghurt, de är bra för att de är kalla och kylan minskar saltsyraproduktionen. Glass är ännu bättre. Glöm dina bekymmer och slappna av. Nerverna påverkar din mage.

Att tro på Helicobacter som orsak är samma sak som att blunda för fakta. Den är följden, och försvinner när såret är läkt. Magsår läks bäst med ändring av livstil, inte med utrotningskrig.

bottom of page