top of page

Laxoberal

Ett typexempel på antieffekten är Laxoberal, som ofta används i droppform mot förstoppning.

Dess första effekt är magknip och ökade tarmrörelser. Du kan använda det några dagar, men inom två veckor börjar antieffekten att visa sig.  FASS varnar för längre användning eftersom den leder till förstoppning och beroende av laxermedel.

Lyssnar man inte på varningen utan fortsätter att ta flera och flera droppar, kommer tarmen mera eller mindre paralyseras. Man får sitta på toan i timmar utan resultat. Man höjer dosen, men det hjälper ej.

Jag minns hur flera vårdtagare på sjukhemmet hade Laxoberal som fast medicinering. Helt förkastligt! Man fick ta på sig latexhandskar och plocka ut avföringen, eller ge vattenlavemang.

Förstoppningen skall botas med kost. Det är mängden fibrer i maten och mängden vätska man dricker, som bestämmer om man har problem eller ej.

Har man fiberfattig diet, blir det bara  små hårda klumpar kvar då maten hunnit till ändtarmen. Får dessa klumpar samlas och klibba ihop sig, finns det ingen chans att några magknip skulle få ut klumpen.

Om det gör ont kommer ändtarmens muskler att knipa ihop krampaktigt.

Det var en åttioårig pigg dam på avdelningen. Doktorn hade ordinerat 

åtta droppar  Laxoberal dagligen. Följden var att damen hade väldiga problem med sin hårda mage. En gång sade hon: "Kan man inte göra en krok, så man kan dra ut klumpen". 

"Nej", sade jag, "Vi slutar med Laxoberal i stället, så blir det bättre!"

Jag fick hjälpa henne några gånger till, men efter en månad klarade hon toabesöken utan problem och hon behövde inte ens be om hjälp.

Det är inte bra att ha en veckas avföring i tarmen. Slemhinnorna blir irriterade och man kanske i värsta fall får cancer. Dessutom kommer alla förruttnelsegifter att tas upp av kroppen.

I bildens fall behöver man få ändtarmsmuskler att slappna av. Det gör man genom att ta en latexhandske och smörja tarmöppningen med vaselin, så slappnar den av och öppningen blir större. Man behöver bara få ut några av klumparna så kommer resten av bara farten.

En normal tarm skall inte se ut så här. Den skall inte ha några fickbildningar och den skall vara fylld med mjuk grötaktig avföring som är lätt att pressa ut.

På tal om gröt: Köp billig mysli, och ät med filmjölk eller koka gröt av den på svag värme. Ät så mycket du orkar, och du har inga problem med trög mage.

Visst kan du köpa en sockerlösning (Laktulos, Duphalac) från apoteket och ta rejält, men det blir betydligt dyrare. Den är ju ingen frukost!

bottom of page