Arbetarna som sysslade med dynamit i gruvor, märkte att de hade mindre kärlkramp de dagar de jobbade, eftersom dynamit är samma ämne som finns i nitroglycerintabletter.
De hade säkert fullt upp att jobba på sina lediga dagar, för hade de haft tid att ligga hela dagar, hade kanske hjärtat fått tillräckligt blod ändå.
Trycket i hjärtat blir ju högre om man har fötterna uppe (se "Blodtrycket")
Vi hade en gång på sjukhemmet en tant på åttio år. Hon satt i en fåtölj med bordet framför. Det hände flera gånger att hon svimmade när hon ätit sin frukost. Ingen förstod varför.
Så en dag såg jag att hon brukade tugga sönder sina tabletter när hon tog dem med maten. Bland mediciner fanns även Imdur, som är en depåtablett, full med nitroglycerin. Den ska sväljas hel.
När damen tuggade sönder tabletten fick hon hela dosen på en gång, blodtrycket sjönk, och hon svimmade.
Tabletten sattes ut. Svimningar slutade.
Jag kan inte minnas att hon överhuvudtaget fick några kärlkramp.
Att ständigt ha stått på nitroglycerin kan inte varit särskilt meningsfullt, eftersom den avslappande effekten motverkas av antieffekten. Man säger att medicinen har förlorat sin verkan efter en tid. I själva verket finns effekten kvar, men antieffekten blir starkare och starkare. Man behöver flera tabletter för att övervinna den.