top of page

Blodtrycket

Nu säger du säkert: "Jag vet mitt blodtryck, det har varit 120/70 vid varje mätning. Det är väl inget speciellt med det!"

Då ber jag att få gratulera dig för din astronaututbildning. Om det är ditt enda blodtryck, måste du vara på rymdstationen.

Här på jorden påverkas blodtrycket väldigt mycket  av tyngdlagen, och även av din sinnesstämning och hur spännande det är att träffa doktorn.

 

Skall vi göra ett litet experiment. Om du har ytliga stora blodkärl i din hand, lägg din hand så långt ner du når. Dina blodkärl framträder tydligt.

Höj sedan din hand sakta uppåt och titta på kärlen! Du ser hur de minskar för att till slut helt tömmas på blod. Trycket blir noll. Om du skulle räcka upp din hand mot taket och be någon skära ett hål i blodkärlet och stoppa in en bit plastslang skulle troligen luft sugas in, för trycket i kärlet är negativt.

Skulle du sedan stå på händerna skulle blodet forsa ut med väldig fart, för då skulle trycket vara allra högst i händer som är längst ner. Även vid stoppat blodflöde skulle du se ut som en kokt krabba i ansiktet. Om du orkade stå på dina händer i några minuter, skulle din hals svullna, ögonlocken bli tjockare av vätska, du skulle få svårt att andas, kanske dina öron skulle susa på grund av det höga trycket i skallen, och ögonen skulle bli blodsprängda.

Du var ju på rymdstationen innan. Vet du att ett av de jobbiga saker där  uppe är att blodet pressas upp till huvudet och halsen svullnar! Detta eftersom blodet inte dras ner av tyngdkraften.

Nu säger du kanske: "Jag står ju på benen hela dagen, men mina fötter blir inte röda av det."  

Vet du varför?  Jo, dina blodkärl i fötterna är anpassade till ett högre tryck  och har tjockare väggar. I ansiktet har man tunnväggiga kärl som kan vidga sig bara trycket stiger en aning. Därför rodnar man lätt i vissa situationer.

Dessutom är det så att fötterna svullnar under dagen om man inte vilar ibland med benen uppe.

Blodtrycket påverkas mycket av hur spänd man är. Det är vanligt att trycket som doktorn mäter är högre än när en kompis mäter.  Ibland är det så att folk får blodtrycksmediciner bara för att de är rädda för undersökningen.

En bekant till mig hade 130/80 när jag kollade, men hos doktorn blev det 160/100 och en anteckning om högt blodtryck, hypertoni.

bottom of page